Startpagina

maandag 31 maart 2014

Weekmenu dinsdag: Salade met rode biet en mierikswortel

Bron: https://www.voedingscentrum.nl/recepten/weekmenu/dinsdag.aspx





Ingrediënten
  • 2 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 400 gram gare rode bieten
  • 1 kleine appel
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 3 theelepels geraspte mierikswortel (potje)
  • 1 zakje sla (30 gram)

Informatie

  • 2 personen
  • 0-15 minuten
  • hoofdgerecht

 

Bereiding

  1. Los de suiker op in de azijn.
  2. Stroop het vel van de bietjes en snijd de bieten in blokjes.
  3. Schil de appel en snijd hem in blokjes.
  4. Meng de azijn door de bietjes en de appel en laat dit 10 minuten intrekken.
  5. Meng de yoghurt met de mierikswortel.
  6. Verdeel de rucola over een schaal en schep het bieten-appelmengsel er op. Schep de mieriksworteldressing er over.

Menusuggestie

Lekker met rundergehakt en aardappelen.

Hiervoor heb je nodig...

  • 150 gram mager rundergehakt
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 6 kleine aardappelen

Voedingswaarden per persoon

Recept Menu
Energie 135 kcal 515 kcal
Eiwit 4 gram 30 gram
Koolhydraten 25 gram 50 gram
Vet 0 gram 20 gram
Verzadigd vet 0 gram 5 gram
Vezels 7 gram 10 gram

Weekmenu maandag: Vegetarisch: Courgette-aardappelschotel

Bron: https://www.voedingscentrum.nl/recepten/weekmenu/maandag.aspx




Ingrediënten
  • 500 gram aardappelen
  • 400 gram courgettes
  • 2 tomaten
  • 4 eieren
  • 2 dl halfvolle melk
  • ½ eetlepel pesto
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepel geraspte parmezaanse kaas

Informatie

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

 

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze net gaar.
  2. Warm de oven voor op 175° C.
  3. Snijd de aardappelen in plakken.
  4. Was de courgettes en snijd ze in plakken.
  5. Ontvel de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  6. Schik de plakken aardappel en courgette om en om in een ovenvaste schaal.
  7. Verdeel de stukjes tomaat er over.
  8. Klop de eieren los met de melk en voeg de pesto en wat peper toe.
  9. Schenk dit mengsel over de aardappelen, courgette en tomaat.
  10. Meng het paneermeel met de Parmezaanse kaas en strooi dit over de schotel.
  11. Laat het gerecht in het midden van de hete oven in ca. 35 minuten gaar worden en bruin kleuren.

Voedingswaarden per persoon

Recept
Energie 495 kcal
Eiwit 30 gram
Koolhydraten 55 gram
Vet 15 gram
Verzadigd vet 6 gram
Vezels 7 gram

Teriyaki




Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1418539/Teriyaki
  • Japans
  • Geplaatst op
  •  
    INGREDIENTEN 4 personen
    * 100 ml droge sherry (Japanse rijstwijn Mirin)
    * 100 ml Japanse sojasaus
    * 3 eetlepels bruine suiker
    * 600 gram kipfilet
    * 2 tenen knoflook
    * 1 cm verse gember(3 theelpels djahe)
    * 1/3 rode peper
    * 1 kopje water
    * 1 kippenbouillontablet
    * 2 theelepel sesamzaadjes
    * ½ rode ½ gele en ½ groene Paprika
    * 3 eetlepels olie
    * 100 gram tauge
    * Half bakje Champignons
    * Groenten mix met groene groenten peultjes broccoli
     
    Het woord "teriyaki" is een combinatie van twee japanse woorden: `teri` betekent glans en `yaki` betekent grill of rooster.
    Om een Teriyaki gerecht te maken, moeten de ingrediënten eerst een tijdje gemarineerd worden, of op zijn minst ingesmeerd worden met Teriyakisaus.
    Daarna worden de ingrediënten geroosterd of gegrild.
    Je kan in plaats van kipfilet ook ander delen van de kip nemen of zelfs met biefreepjes zalm,garnalen of andere vis.
     
    Voorbereiding
    Kipfilet in stukjes snijden en bestrijken met wat marinade.
    Champignons,rode peper snijden
    Gember schillen en deze raspen.
    Heb de peultjes even geblanceerd 4 minuten later in de wok bij de andere groenten gewokt.
    Knoflook persen.
     
    Bereidingswijze
    Breng de sherry aan de kook in steelpan,laat hem even doorkoken tot de alcohol is verdampt.
    Voeg de sojasaus en de suiker toe en laat de Teriyaki saus koken tot hij een beetje stroperig wordt. Dan de peper en knoflook toevoegen.
    Strijk kipfilet een beetje in met de marinade en laat een half uurtje marineren.
    Na de marinade tijd verhit je de olie in een grillpan bak de kipfilet stukjes in 6-8 minuten gaar.( Heb je geen grillpan kan je het vlees ook roosteren in oven )
    Als dit gedaan is de kipfilet in andere pan doen met de saus die je over hebt, doe er 1 kopje water bij met het kippenbouillontablet.
    Laat de saus even indikken vind je hem te dun kan je deze binden met maizena of allesbinder.
    Serveren met groene groenten zoals peultjes en broccoli en champignons.
    Een heerlijk smakelijk gerecht vol kleur!
     
    Serveertips
    Heerlijk met de kleurrijke groenten en rijst.

    Bacon and Blue Cheese Deviled Eggs

    Source: http://www.myrecipes.com/recipe/blue-cheese-deviled-eggs-50400000134211/

     

    Ingredients

     

    • 1 dozen eggs
    • 1 tablespoon cooked chopped bacon
    • 3 tablespoons canola mayonnaise
    • 3 tablespoons 2% Greek yogurt
    • 4 teaspoons crumbled blue cheese
    • 1 teaspoon Dijon mustard
    • 1/4 teaspoon pepper
    • 1/8 teaspoon kosher salt
    • 2 teaspoons
    • 1/4 teaspoon pepper

    Preparation

    1. Steam eggs in a vegetable steamer 16 minutes; cool slightly, and peel. Slice eggs in half lengthwise, and remove yolks; mash yolks.
    2. Stir 1 tablespoon cooked chopped bacon, mayonnaise, yogurt, blue cheese, Dijon mustard, 1/4 teaspoon pepper, and salt into yolks. Divide among whites; top with 2 teaspoons bacon and 1/4 teaspoon pepper.

    Steun Dierenbescherming

    Toevallig had ik het er gister nog over op het terras. Ik ben zo iemand die niet nadenkt bij eten, er niet bewust mee bezig is, iets eet wat ik "gewoon" lekker vind....Maar als je er eventjes bij stil staat, is het gruwelijk wat er allemaal met ons "eten" gebeurd voordat het uberhaupt eten wordt. Ik hou teveel van vlees en vis om dat helemaal niet meer te eten, maar wil wel bewuster gaan eten. Dus ook ik ga eerst bij mezelf kijken waar en wat ik kan gaan veranderen en dat ik toch nog lekker eet. Hou jullie op de hoogte.

    Bron: http://www.dierenbescherming.nl/weblog/3540


    Samenvatting van het nieuws van deze week: een nucleaire top op steenworp afstand van ons kantoor en verder vooral extreem grof dierenleed om onveilig vlees te produceren. Voor de kiloknaller en de kroket…
    Mensen nog aan toe, wat werden we deze week weer met onze neus op de feiten gedrukt. Wie de uitzending van Radar van afgelopen week heeft gezien en nog zonder aarzeling paardenworst, paardenrookvlees of een kroket in de snackbar koopt, mag zich wat mij betreft medeverantwoordelijk voelen voor het aanrichten van dierenleed. Zwakke en zieke paarden worden in onder meer Canada en Mexico onder extreme omstandigheden vervoerd en wreed geslacht, zodat de in Nederland populaire snack niet te duur wordt…

    Croquet
    Zal ik u eens wat zeggen? We hebben het bericht bewust niet geplaatst omdat het ons maandag niet gepast leek, maar de firma Kwekkeboom heeft een 'croquet' gelanceerd die maar liefst drie sterren heeft gekregen van ons Beter Leven kenmerk. Het vlees in deze snack komt niet van vieze, duistere bedrijfjes, maar van moderne ondernemers die bewust kiezen voor een diervriendelijker houderij. Het kan écht anders!
    Maar, wat zie je gebeuren? De een wijst naar de supermarkten, de ander naar de controlerende instanties. Terecht, dat hebben wij ook gedaan, maar ik wil het vandaag op deze plaats bewust hebben over de medeverantwoordelijkheid van iedere individuele burger. Roken in een kantoor, bij kinderen en in restaurants. Onbestaanbaar! Trek de lijn maar door naar vlees waar bloed aan kleeft: zelfde verhaal, toch?
    Kortom, medeverantwoordelijkheid. Het was ook het eerste waar ik aan dacht toen het vernietigende rapport over de veiligheid van vlees van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid deze week werd gepresenteerd. Keihard was het oordeel: niet hygiënisch, vies en een gevaar voor de volksgezondheid… Controle faalt. Het enige aspect dat ikzelf miste was het gevaar van resistente bacteriën als gevolg van het massale gebruik van antibiotica in de bio-industrie, maar goed, wat overbleef was op zichzelf ronduit schokkend.

    Schandelijk
    De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het rapport eigenlijk als mosterd na de maaltijd kwam, want alles wat werd behandeld heeft al breed het nieuws en het politieke debat bepaald: de paardenvleesschandalen, de hygiëne, fraude. U weet het vast nog wel. En tóch stonden de heren en dames politici weer vooraan om op verzoek van de verzamelde pers te roepen dat het schandelijk was! "Obama is uit het nieuws, nu wij weer…".
    "De burger moet er op kunnen vertrouwen dat …." en "voedsel hoort gewoon veilig te zijn". Allemaal waar natuurlijk, maar helaas vergeten de meesten om naast die voedselveiligheid te benoemen dat in Nederland een gigantisch grote industrie bestaat waarin vlees wordt 'gemaakt', dat afkomstig is van dieren die onder erbarmelijke omstandigheden zijn gehouden. Want, het moet efficiënt en het moet goedkoop en, nu komt het, het moet vooral de overheid niet teveel geld kosten.

    Gefaald
    En juist dat laatste aspect brengt mij weer terug bij het centrale thema van deze blog: medeverantwoordelijkheid. Want dat zijn ook de politici van dit land. Degenen die nu om het hardst schreeuwen dat de controle heeft gefaald zijn er zélf debet aan dat die controle is georganiseerd zoals hij nu is. Dat betekent dat vrijwel álles aan 'marktpartijen' is overgelaten. 'Zelfregulering' met een duur woord, en jarenlang hét credo in de Nederlandse politiek. Dáár plukken we nu de wrange vruchten van. Ik schreef in dit verband op deze plek onlangs nog uitgebreid over de controle op veetransporten, waar dit óók speelt. Het is goed dat politici beginnen in te zien dat bepaalde zaken niet aan de markt kunnen worden overgelaten. De markt is niet ethisch en u snapt dat in dit geval het spreekwoord van de slager die z'n eigen vlees keurt wel heel erg van toepassing is…. Het is dan niet juist om naar alles en iedereen te wijzen zonder je eigen rol kritisch te analyseren.
    Ik daag de consument én de politiek uit om in het voortdurende debat over vlees, vleesconsumptie en voedselveiligheid de eigen verantwoordelijkheid meer prioriteit te geven dat tot nu toe het geval is gebleken. Voor de consument hebben we een handreiking: het Beter Leven kenmerk. Voor de politiek een missie: een duurzame samenleving waarbij bestuurders een duidelijke rol hebben, regelgevend én handhavend.
    Frank Dales,
    Algemeen directeur

    Petitie: http://www.dierenbescherming.nl/NEE/

    Bedankt voor uw steun!

    Mede dankzij uw handtekening kunnen we een vuist maken tegen overbodige veiligheidstests op proefdieren en de politiek ertoe dwingen zich hard te maken op een verbod voor deze testen.
    Op 24 april biedt Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, uw handtekening aan. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
    Zeg NEE tegen overbodige veiligheidstests op proefdieren!

    Deel deze actie!

    Het wordt een strijd waarbij we iedere handtekening hard nodig hebben. Deel daarom deze petitie met zoveel mogelijk vrienden en familie zodat we duizenden dieren kunnen redden van een gruwelijke lijdensweg.

    Snoop Dogg - Drop It Like It's Hot ft. Pharrell Williams

    Touch It (Remix)