Startpagina

dinsdag 15 april 2014

WNF: Handel in haaievinnen met 30% gedaald in Hongkong





Bron: https://www.facebook.com/wereldnatuurfonds/photos/a.159159060761995.39122.130133230331245/768612706483291/?type=1&theater




Projectresultaat: Handel in haaienvinnen in Hongkong neemt af met 30 procent

april 2014Koraaldriehoek
Het importvolume van haaienvinnenproducten in Hongkong is in 2013 aanzienlijk gedaald: van 8.285 ton tot 5.412 ton ofwel  34,7 procent. Hongkong voerde 2.003 ton weer uit, wat 17,5 procent minder is dan het jaar ervoor. Daarvan ging een stuk minder naar grootverbruiker China dan gebruikelijk. Vietnam is in 2013 de belangrijkste doorvoerbestemming geworden. 
Dat blijkt uit cijfers van het Hongkongse bureau voor Statistiek. Hongkong is de grootste in- en doorvoerhaven ter wereld van haaienvlees  en –vinnen. Daar werd tussen 2000 en 2009 meer danhonderdduizend ton haaienvinnen geïmporteerd, waarvan het merendeel werd doorgevoerd. Een aantal haaiensoorten wordt ernstig bedreigd door de jacht om hun vinnen voor soep, vooral in Azië een geliefd gerecht.

WWF in Hongkong vindt de afname een goede ontwikkeling maar stelt ook vast dat aan de cijfers nog belangrijke informatie ontbreekt. Er zijn geen DNA-steekproeven van de producten genomen waardoor niet duidelijk is van welke haaiensoorten de vinnen zijn en hoeveel. In maart 2013 zijn na jarenlange lobby van o.a. WWF de internationale handelsregels voor een aantal haaiensoorten verscherpt om ze te behoeden voor uitsterven. Om de haaienvinnenhandel beter te reguleren en monitoren en om de transparantie te verbeteren roept WWF de regering van Hongkong op alle statistieken over de handel in vinnen te verzamelen en vrij te geven, incl. de soorten, volumes en landen van herkomst.

Zeg nee tegen haaienvinnen

Sinds 2007 voert WWF in Hongkong actie om bedrijven, restaurants en zakenlui Nee te laten zeggen tegen haaienvinnen. Per april 2014 hebben 168 bedrijven de “Geen haaienvinnen-eed” afgelegd waardoor 90.000 man personeel wordt bereikt met de boodschap dat haaienvinnen eten bijdraagt aan het uitsterven van haaien. 116 cateraars zijn aangesloten bij het Programma voor Haaienvinnenvrij Menu’s van WWF.
Een bekende ‘wedding planner’ in Hongkong, Mr Tim Lau zegt erover: “Haaienvinnenvrije diners zijn populairder geworden de laatste twee jaar. Minstens 20 procent van de trouwparen kiest nu voor een menu zonder gerechten met haaienvinnen. Sommigen doen het zelfs omdat hun ouders met het idee op de proppen kwamen.”  


Pompoensoep met ham



Bron: http://www.voedingscentrum.nl/recepten/weekmenu/woensdag.aspx


Ingrediënten

  • 600 gram pompoen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram (zoete) aardappel
  • Stukje gemberwortel (grootte van 1 duim)
  • 1 eetlepel olie
  • ½ l bouillon
  • 100 gram ham
  • Stukje prei

Informatie

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht

Bereiding

  1. Was het stuk pompoen en verwijder de draden en pitten. Snijd het vruchtvlees met schil in blokjes.
  2. Maak de ui en de knoflook schoon en snijd het klein.
  3. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
  4. Schil het stukje gemberwortel en rasp het fijn.
  5. Fruit de ui en de knoflook glazig in de olie.
  6. Fruit de geraspte gember mee.
  7. Voeg de pompoen, de blokjes aardappel en de bouillon toe en breng dit aan de kook. Kook het geheel ca. 20 minuten tot de pompoen gaar is.
  8. Pureer de massa eventueel met een staafmixer of in de keukenmachine.
  9. Maak de soep op smaak met peper.
  10. Snijd de ham in reepjes en de gewassen prei in snippers. Roer dit door de soep.

Menusuggestie

Lekker met volkorenbrood.

Hiervoor heb je nodig...

  • 4 sneetjes volkorenbrood

Voedingswaarden per persoon

 ReceptMenu
Energie270 kcal435 kcal
Eiwit15 gram20 gram
Koolhydraten30 gram55 gram
Vet10 gram10 gram
Verzadigd vet3 gram3 gram
Vezels6 gram10 gram

Boerenomelet



Bron: http://www.voedingscentrum.nl/recepten/weekmenu/maandag.aspx





Ingrediënten
  • 100 gram champignons
  • Restje groente of 1 kleine blikje gemengde groente of 100 gram doperwtjes
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 4 takjes peterselie
  • 4 eieren
  • ½ dl halfvolle melk

Informatie

  • 2 personen
  • 0-15 minuten
  • hoofdgerecht

Bereiding

  1. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakken.
  2. Snijd eventueel de groente kleiner.
  3. Verwarm de margarine in een koekenpan en bak hierin de groente in een paar minuten zacht.
  4. Was de peterselie en knip het klein.
  5. Klop de eieren los met de melk. Voeg de peterselie en wat peper toe.
  6. Schenk het eiermengsel bij de groente en bak de omelet in 8-10 minuten gaar.

Menusuggestie

Lekker met een tomatensalade en volkorenbrood.

Hiervoor heb je nodig...

  • 5 tomaten
  • 1 eetlepel bieslook
  • azijn
  • 6 sneetjes volkorenbrood

Extra informatie

Allergie info:
Voor het gebruik van margarine raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Voedingswaarden per persoon

ReceptMenu
Energie205 kcal485 kcal
Eiwit15 gram30 gram
Koolhydraten3 gram50 gram
Vet15 gram15 gram
Verzadigd vet4 gram5 gram
Vezels2 gram10 gram

Wortelsalade met koriander



Bron: http://www.voedingscentrum.nl/recepten/weekmenu/dinsdag.aspx




Ingrediënten

  • ± 4 eetlepels sinaasappelsap
  • 1 theelepel azijn
  • 1 theelepel honing
  • 2 theelepels korianderzaad
  • Mespunt kaneel
  • 400 gram wortelen

Informatie

  • 2 personen
  • 0-15 minuten
  • hoofdgerecht

Menusuggestie

Lekker met een rundersaucijsje en aardappelen.

Hiervoor heb je nodig...

  • 2 stuks rundersaucijsjes
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 6 kleine aardappelen

Voedingswaarden per persoon

ReceptMenu
Energie90 kcal455 kcal
Eiwit1 gram25 gram
Koolhydraten15 gram40 gram
Vet1 gram20 gram
Verzadigd vet0 gram5 gram
Vezels6 gram8 gram