Startpagina

donderdag 10 april 2014

Smulweb: Appelkruimelkoek

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1420840/Appelkruimelkoek



INGREDIENTEN 1 PERSONEN

500 gram + een beetje zachte boter
600 gram + 1 eetlepel + een beetje bloem
2 kg appels (bijvoorbeeld elstars)
geraspte schil en sap van 1 citroen
200 ml appelsap
475 gram suiker
135 gram maena
2 zakjes vanillesuiker ( circa 16 gram)
zout
1-2 theelepel kaneelpoeder
5 eieren
100 gram amandelmeel (zonder vlies)
3 theelepels bakpoeder
poedersuiker om te bestrooien

Appeltaart bedekt met een kruimeldeeg
Bereidingswijze
Vet een bakblik (circa 32x39 cm, minimaal 3,5 cm diep), in meet beetje boter en bestuif met een beetje bloem.
Schil de appels, snijd ze in kwarten, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees klein.
Breng met het citroensap, 100 ml appelsap en 75 gram suiker aan de kook en laat het mengsel circa 3 minuten koken.
Roer 35 gram maena glad met 100 ml appelsap.
Voeg het maenapapje toe aan de appelcompote en kook circa 1 minuut verder.
Laat circa 30 minuten afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Smelt 250 gram boter op laag vuur.
Meng 350 gram bloem, 200 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, een snufje zout en het kaneelpoeder.
Voeg de gesmolten boter toe en kneed het geheel eerst met de deeghaken van een handmixer en vervolgens kort met de hand tot een kruimeldeeg.
Strooi er 1 eetlepel bloem overheen en schud het geehl door.
Klop 250 gram boter, 200 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, de geraspte citroenschil en een snufje zout in circa 8 minuten romig.
Roer de eieren afgewisseld met 100 gram maena portiegwijs door het botermengsel.
Meng250 gram bloem, het amandelmeel en het bakpoeder en roer het portiegewijs kort door het deeg.
Verdeel het deeg over het bakblik.
Verdeel de appelcompote eroverheen.
Verkruimel het kruimeldeeg over de appelcompote.
Bak de appelkoek circa 45 minuten in de oven.
Laat de koek afkoelen.
Bestuif met poedersuiker.
Bron
Koken en genieten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten